Agrifirm Feed > Melkvee >  > 

Grasmonitor: geld verdienen met gras in het rantsoen

Met een redelijk aandeel snijmais in het rantsoen kunt u, gezien het eiwitgehalte in het gras, met elke kg droge stof gras die uw koeien opnemen de kostprijs van het rantsoen verlagen met circa 10 eurocent. Een welkome aanvulling op de lage melkprijs.

Door de koude nachten is het suikergehalte afgelopen tijd gestegen naar 136 gram suikers per kilogram droge stof. Het eiwitgehalte is 240 gram per kilogram droge stof. Kortom: een prima kwaliteit.

Grasgroei neemt snel af

Door de koude nachten van afgelopen periode gaat de bodemtemperatuur snel onderuit. Als gevolg van de afnemende daglengte en een tekort aan vocht (tot begin deze week) neemt de grasgroei snel af.

 

 

Regio Bodemtemperatuur   Grasgroei
  10 cm diepte, in °C   kg droge stof /ha / dag
Noord-klei 11,8   10,0
Oost-zand 11,5   8,0
NH/polders-klei 11,9   23,5
West-veen --   11
Midden-klei-zand --   --
Zuid-löss-zand --   27.0
Bron: Amazing Grazing, Agrifirm Feed, VIC Zegveld, CAH Vilentum, van Hall Larenstein. week 42


Over de grasmonitor

Om u goed zicht te geven op het verloop van de graskwaliteit heeft Agrifirm Feed voor u de grasmonitor ontwikkeld. Diverse bedrijven verdeeld over het land en gespreid per grondsoort nemen wekelijks een vers grasmonster.

Met de cijfers van de grasmonitor stemt Agrifirm Feed de Compleetvoeders tijdens het weideseizoen af op de graskwaliteit. Ook gebruikt uw adviseur Rundvee deze grasvoederwaarde bij het voeradvies op uw bedrijf in het weideseizoen.

U kunt deze pagina rechtstreeks bekijken via www.grasmonitor.com