Agrifirm Feed > Melkvee >  > 

Grasmonitor: de laatste cijfers

Afgelopen week kwam de grasgroei mede door de zeer koude dagen die we achter de rug hebben tot stilstand. Deze week dan ook de laatste cijfers ten aanzien van de voederwaarde van het gras.

Afgelopen week lag de voederwaarde rond de 965 VEM/kg. Dit is duidelijk lager dan vorig jaar. Een verklaring hiervoor moet gezocht worden in de graslengte die de koeien aangeboden worden. Langer gras bevat duidelijk minder voederwaarde dan kort gras. Het ruw eiwitgehalte was afgelopen week gemiddeld 200 g ruw eiwit/kg ds en is vergelijkbaar met vorig jaar.

Doordat er geen grasgroei meer is, slinkt de voorraad in de wei snel. Dat betekent dat op veel plaatsen het jongvee gezien het grasaanbod naar binnen moet om geen groeistoornis te krijgen.

 


Over de grasmonitor

Om u goed zicht te geven op het verloop van de graskwaliteit heeft Agrifirm Feed voor u de grasmonitor ontwikkeld. Diverse bedrijven verdeeld over het land en gespreid per grondsoort nemen wekelijks een vers grasmonster.

Met de cijfers van de grasmonitor stemt Agrifirm Feed de Compleetvoeders tijdens het weideseizoen af op de graskwaliteit. Ook gebruikt uw adviseur Rundvee deze grasvoederwaarde bij het voeradvies op uw bedrijf in het weideseizoen.

U kunt deze pagina rechtstreeks bekijken via www.grasmonitor.com